Onderzoek: zo kijken leiders naar teams & zichzelf

De afgelopen jaren hebben we in samenwerking met FP&P onderzoek gedaan naar het gedrag van leidinggevenden en de manier waarop zij kijken naar hun teams. Daarmee hebben we een mooi beeld gekregen van de interactie tussen het gedrag van de leidinggevenden en het waargenomen gedrag in teams waarmee zij samenwerken of waaraan zij leiding geven. In totaal hebben we bijna 500 waarnemingen verzameld, die de basis vormen voor de bevindingen die je hieronder aantreft. Wil jij nog bijdragen aan het onderzoek, dat kan: Vul hier de vragenlijst in.

Natuurlijk Leiderschap kan ieder van ons in deze bizarre tijd gebruiken. We worden meer dan ooit op de feiten gedrukt: Wat doen we als het spannend wordt? ‘Wat je ziet, doe je zelf. Je team - ook thuis - is als een spiegel voor jouw gedrag. Dat blijkt ook uit ons onderzoek. Wij vinden dat daar interessante resultaten uit komen, bijvoorbeeld:

Eilandjesgedrag

Leiders die ‘eilandjesgedrag’ in hun team zien, blijken relatief vaker dan gemiddeld extra sturend en taakgericht te worden, ze schieten in de actie en vermijden hulp te vragen of zelf inhoudelijk uit te werken en te verdiepen. 

Wanneer de leidinggevende zelf dit gedrag onder druk vertoont, welke boodschap geeft hij dan aan een team dat zich focust op wat ze zelf moeten opleveren, dat goed wil doen en dat ook het belangrijkst vindt? 

top3team

Ad hoc werken

Leiders die vinden dat hun teamgenoten te ‘ad hoc werken’ en meegaan in de waan van de dag, vertonen onder druk ruim anderhalf keer vaker dan gemiddeld het volgende gedrag: In de actie schieten, vermijden van vertraging en reflectie en vermijden om een helder kader en route aan te geven.

Dit roept de vraagt op of je zelf onder druk niet net zo doet als je team? En wanneer je vindt dat dat gedrag niet langer werkt, wat doe je dan?

spiegel

Voorzichtigheid in de communicatie

Leiders die ‘voorzichtigheid in de communicatie’ als ongewenst gedrag zien, teamleden die zich niet uitspreken, verwachtingen niet kenbaar maken en zich niet kwetsbaar op durven stellen, gaan gemiddeld vaker dan anderen zelf onder druk reflecteren op het proces maar vermijden om de verbinding met anderen te leggen. En wat ze veel minder dan gemiddeld doen is het ‘inhoudelijk uitwerken’ en ‘alleen hard werken’.

Dit roept het beeld op van leiders die wel weten wat eraan schort, maar dat niet of slechts omfloerst vertellen en het ook niet bespreekbaar maken. Die onduidelijkheid roept voorzichtigheid op bij teamleden. Het voelt dan simpelweg niet veilig genoeg.

spannend

Meer weten? Download hier de pdf met de pagina's uit het boek Wat je ziet doe je zelf  waarin de onderzoeksresultaten staan beschreven.

Meer lezen? Bestel onze boeken en ga zelf op reis. Bon voyage!

Meer weten over Verbeelders van verandering? Neem hier contact met ons op.