Zeven wegwijzers voor Natuurlijk Leiderschap

Organisaties groeien als mensen groeien 

Stel je eens voor dat je in een organisatie zit waarin mensen elkaar niet begrijpen, elkaar niet kunnen vinden, zich er niet bij voelen horen, niet weten wat ze moeten doen en geen energie krijgen van hun werkzaamheden. In zo'n organisatie heerst ontevredenheid, stagnatie en fragmentatie en dat leidt al snel tot hoge verzuim- en uitvalcijfers. Daar wil je toch niet werken? En stel je nu eens voor dat er een organisatie ontstaat waarin alle mensen kunnen groeien, hun talenten worden benut en waar iedereen staat te trappelen om weer aan het werk te gaan...hoe moeiteloos kun je dan resultaten behalen? Organisaties groeien als mensen groeien. Herken je dat uit jouw eigen situatie of is het eerder een beeld waarnaar je verlangt? Gaat het wel zo goed in je organisatie als je zou willen?

Tussen droom en daad

Als het zo simpel is, waarom doen we het dan niet? Want in de dagelijkse praktijk gaat het in veel organisaties helemaal niet zo goed als we zouden willen. Als wij aan leiders vragen naar gedrag dat niet langer werkt binnen hun organisatie, volgt vaak een hele opsomming. Dan passeren zaken de revue als passiviteit, eilandjesgedrag, ad hoc werken, de voorzichtigheid in communicatie of juist drammerigheid. Als vraag welk gedrag zij juist meer zouden willen zien in hun organisatie beginnen zij over proactief of effectief communiceren, het geven en wekken van vertrouwen, het geheel overzien, een meer externe focus en zo samenwerken dat de verschillen productief worden gemaakt. 

Tja,....dat doet ons soms denken aan het gedicht van Willem Elsschot: "Tussen droom en daad staan wetten in de weg, en praktische bezwaren..en ook weemoedigheid die niemand kan verklaren." Met het gedachtegoed van Natuurlijk Leiderschap willen wij die schijnbare kloof tussen droom en daad overbruggen, of op z'n minst smaller maken. Er zijn gelukkig genoeg manieren (en goede voorbeelden!) om praktische bezwaren en weemoedigheid om te buigen naar mogelijkheden en enthousiasme. 

Steenmannetjes

In de afgelopen tien jaar hebben wij samen met onze opdrachtgevers de contouren van leiderschap en van succesvolle organisaties verkend. We gingen op zoek naar de relatie tussen persoonlijke vermogens, het betrekken van anderen en het behalen van resultaten. Daarbij leerden wij veel van de aanpak en theorie van anderen. We volgden af en toe hun pad en namen in onze rugzak mee wat ons bekoorde. Vergelijk het met het volgen van de zogenaamde 'steenmannetjes', die je misschien al eens hebt aangetroffen op een wandeling. Reizigers die je voorgingen, stapelden die steentjes op elkaar om het pad te markeren. In het zoeken naar onze weg in leiderschap hebben we veel gehad aan zulke steenmannetjes. Aan sommige hebben we zelf stenen toegevoegd en op andere plekken hebben we nieuwe opgericht. 

Het beschrijven van onze wegwijzers heeft ons nog nieuwsgieriger gemaakt naar de wegwijzers van anderen. Vandaar de interviews in het boek en op deze website onder ervaringen aantreft: inspirerende, persoonlijke verhalen die uitnodigen tot mijmeren over (en het kiezen van!) je eigen wegwijzers. Wil jij die van jou met ons delen? Heel graag!

Onze wegwijzers

De zienswijzen en principes die wij in de afgelopen jaren zijn tegengekomen hebben we vertaald naar zeven wegwijzers. Het zijn onze bakens geworden die altijd met ons meedoen, waar we ook naartoe gaan. Onderzoek voor jezelf ook eens de onderwerpen van onze wegwijzers. Is het een onbekende of vertrouwde route? 

wegwijzers

Misschien herken je ze wel, en anders helpen ze jou op een handige manier aan antwoorden op de vraag hoe het in jouw organisatie, in jouw team en met jouw leiderschap beter kan. Meer weten? Bestel ons boek Wat je ziet doe je zelf of neem contact met ons op

Meer lezen? Bestel onze boeken en ga zelf op reis. Bon voyage! Meer weten? Neem hier contact met ons op.