uit: Wat je ziet doe je zelf, van Toor & ter Weele, 2020, pagina 240, download hier de pdf versie
Anne Petra Sibbles is directeur Ontwikkeling bij Junis Kinderopvang. De introductie van Natuurlijk Leiderschap was als een steen in de vijver, die leidde tot meer samenhang binnen de organisatie. Die verbinding begint bij jezelf en strekt zich uit naar de ander, en ook naar de doelen die je wenst te bereiken, zo ervoer Anne Petra.
“Voor leiderschap is het belangrijk dat je als eerste stap naar jezelf wilt kijken en dat je daarbij dieper durft te gaan dan de oppervlakte, dat je ook onderzoekt waar je bang voor bent of wat pijn doet. Als je daarin duikt en het doorleeft, levert dat veel op. Je krijgt dan een veel duidelijker beeld van wat je inbrengt in relatie tot de ander, tot de groep en tot de doelen die je als organisatie wilt behalen. Wanneer je weet waar je vandaan komt, ben je ook zachter voor de ander. Dat is de warmte van Natuurlijk Leiderschap. De compassie wordt groter dan de stem van cynisme. In relaties zie ik nu beter wat van de ander is en wat van mezelf. Wanneer iemand niet klaar is voor een verandering, dan kan ik het bij die ander laten. Dan heb ik dus ook niet de irritatie, dat “scheelt onwijs veel energie.”
Iedereen is leider
“Voorheen bekeek ik leiderschap heel erg vanuit een helikopterview; vanuit die ene leider die bepaalt wat er moet gebeuren. Ons nieuwe leiderschaps- beeld omvat iedereen. Iedereen is leider over zijn eigen leven, op zijn eigen manier. Ik heb nu meer oog voor de kwaliteiten die iemand heeft en inzet om onze organisatiedoelen te bereiken. Wanneer je met zachtheid en compassie kunt kijken, ontwikkel je een breder oog voor talent. Wat ik ook zie, is dat we elkaar eerder durven aanspreken als er dingen zijn die schuren. Er is minder gedoe, omdat we meer de verbinding opzoeken met elkaar.”
Ruimte om te vertragen
“In het programma Natuurlijk Leider- schap hebben wij de seizoenen gevolgd. Dat voegt de spiegel van de natuur toe, de Circle of Life, die altijd doorgaat. Het was fijn dat er tijd was voor reflectie en om ervaringen en leerpunten te bespreken in een reisgroep. Dat gaf een gevoel van veiligheid en openheid. En ook de ruimte om het even los te laten en er daarna weer op terug te komen. Daardoor was het een rustig proces, zonder haast. Die vertraging is essen- tieel, omdat er zoveel op je afkomt. Ik raad andere organisaties ook aan om daarvoor ruimte en aandacht in te bouwen, omdat de inzichten daardoor beter beklijven.”
Een ander contact
“Een van de pijlers van ons programma zijn de reisgroepen, waarin medewerkers samen intervisiegesprekken voeren. Het is een soort verbinding kriskras door de organisatie. Daardoor ontstaat een ander contact, ook op persoonlijk vlak. Als directeur Ontwikkeling ben ik vaak het aanspreekpunt voor personeels- of samenwerkingsproblemen. Mensen komen bij mij voor antwoorden. Tijdens dit programma kon ik ook mijn vragende kant laten zien. Ik heb me altijd in verschillende situaties goed staande kunnen houden, maar dat soepele elastiek kost veel energie. Nu ervaar ik: hoe minder ik me uitrek, hoe meer ik terugkrijg. Dus wanneer ik meer voor mezelf kies, laat ik duidelijker zien waar ik van ben.”
Mensgericht & resultaatgericht
“In iedere organisatie moet er een gezonde balans zijn tussen het mensgerichte en het resultaatgerichte. Daar zit een optimum tussen, het is echt én én. Dat evenwicht levert ons een mooiere cultuur op. Er wordt beter samengewerkt en daar waar geen muziek meer in zit, maken we nu sneller keuzes. Mensen die zichzelf niet meer vinden passen in de organisatie, besluiten zelf weg te gaan. Dit leiderschapsprogramma doet een fors beroep op lef en flexibiliteit, en op de ontwikkelbehoefte en het reflectievermogen. En ja, ook op je belastbaarheid, want soms zitten hoofd en hart gewoon vol. Dan kun je alleen nog vertragen, leegmaken en opruimen. Ook daar horen die mildheid en compassie weer bij. Je moet een beetje lief zijn voor jezelf.”
Zaaien en oogsten
“Natuurlijk Leiderschap raakt echt aan de kern van onze dienstverlening. Het gaat voorbij het instrumentele. Eigenlijk kun je de theorie pas goed toepassen wanneer je de kracht van haar inzet echt beleeft. Mijn droom is dan ook dat alle zaadjes die wij hebben geplant in het afgelopen jaren, uitgroeien tot plantjes die elkaar versterken. En ook: dat onze cultuur een voorbeeld mag zijn en uitstraalt naar andere organisaties. Dat zij zeggen: bij Junis Kinderopvang zijn ze ambitieus en innovatief, maar het is tegelijkertijd een veilige en persoonlijke omgeving. Want zo is het.